Bejelentkezés

Keresés



Gyorsmenü:
Hírek
Koncertek
Zenekar
Történet
Lemezek
Tagok
Média
Fotó
Sajtó
Videó
Közösség
Vendégkönyv
Kérdések
Fórum
Mühely
Kapcsolat

Flash mentes verzió



« vissza

Lovi interjú 1. - 2007.10.

2007-11-02

Húszéves a Kispál és a Borz, amit dupla válogatásalbummal, decemberben koncerttel ünnepelnek – a folytatás azonban némileg bizonytalan. Lovasi András énekest kérdeztük.
– Az együttes weboldalán dobost keresnek, ugyanakkor nemrég azt nyilatkozták, talán már nincs meg a régi lendület. Akkor most feloszlik a Kispál, vagy nem?

– Erre egyelőre nincs válasz. A zenekar ugyanis funkciója szerint két részre osztható. Létezik egy koncertező formáció, amelyik talán még sosem volt ilyen érett és jó, és létezik egy dalszerző mag, amely az utolsó 3 évben 2 dalt fejezett be..
Szerintem, ha nem tudunk olyan dalokat írni, amelyek fontosak, amelyek hozzátesznek még a Kispál életműhöz, ha csak magunkat tudjuk ismételni, akkor nem kell ezt tovább ragozni. Mert azt végképp nem szeretném, hogy a klasszikus magyar zenekarok többségéhez hasonlóan a múltunktól megnemesedve még elpengessünk egy darabig. Én jó új dalokat szeretnék, és tudom, hogy lesznek is még ilyenek , nem csak az a kettő, ami most rákerült a dupla albumra.. Legfeljebb nem mostanában... Hogy abbahagyjuk-e , kérdésként mindig benne volt a pakliba, régen is csak 1-2 évre terveztünk előre, most az a biztos, hogy a zenekar az új anyagán fog dolgozni a következő év első felében, és nem koncertezik majd,de jó lenne, ha lenne még a Kispálnak 21. vagy 25. évfordulója is. Az, hogy nyíltan beszélünk a problémáinkról az legfeljebb csak szokatlan esetleg, de hát ha érdekel valakit szívesen elmondjuk .

– Mi az oka ennek az állapotnak?

– Mondjuk úgy, én már korábban is többször tudatosan kirúgtam a hokedlit a zenekar alól, vagyis mesterséges izgalmi helyzetet teremtettem. De az utolsó lemezünkön már csak egyedül én izgultam, vagy lehet, hogy a többiek is, csak van amikor sok szándék erősíti a végeredményt , ebben az esetben nem ez történt. Vannak olyan lemezeink amikor minden olyan szépen , könnyen összesimult, és van egy-két olyan amelyik nem akart összeállni, és ebben van egy csomó nem racionális tényező is. Mindenesetre a következő anyagnál nem akarok egyedül erőlködni, azt akarom, hogy mindenki hozzon ötleteket, ne csak én. Ezért most várok és egyedül nem csinálok semmit.

– Korábban is többször mondott erős kritikát a hazai zenei életről. Tényleg ilyen rossz a helyzet?

– Annyira, hogy már csak jobb lehet. A hazai könnyűzenei háttéripar, vagy nevezzük bárhogy, egyszerűen kontraszelektív. Bár talán most megmozdulni látszik valami: az új Petőfi rádióval, a magyar MTV-vel végre a nyilvánosság elé kerülhetnek olyan előadók , zenekarok, amik tényleg aktuálisak, frissek. A Petőfi hallgatottsági mutatói pedig fényesen bizonyítják, hogy igenis létezik igény azokra a zenékre is amit azzal bojkottálnak a média megmondó emberei tizenvalahány éve, hogy rétegzene. Ez hülyeség és a közönség lenézése. Persze ha egy országban megszokják az emberek, hogy hülyének nézik őket, akkor általában megteszik azt a szívességet, hogy azok is lesznek. Talán most van remény arra , hogy ezek a zenekarok(30y, Vad Fruttik, Kaukázus, stb.) nem végzik úgy mint a 2000 körül felbukkanó zenekarok. Hogy örültünk a Hiperkarmának, Amorf Ördögöknek, Emil Ruleznek…, jövőre már egyik se fog létezni állítólag. Ha ezek a csatornák működnek legalább két-három évig, és nem az történik velük, mint a PANKKK-kal, hogy egy évig jó volt díszkitűzőnek, aztán meg nagyjából eljelentéktelenítették, akkor talán megmozdul az állóvíz.

– Ha ennyire rossz a véleménye, miért alakított újabb zenekart, a Kiscsillagot?

– Az elsődleges oka, hogy meg akartam tanulni gitározni. Ennél persze érdekesebb, hogy a Kiscsillaggal megválaszolhatjuk a kérdést, mi lett volna, ha Ózdi Rezsővel tartok, amikor még a legelején kilépett a Kispálból. Kicsit olyan ez, mintha egy elejtett szálat újra felvennénk, és mi lett volna ha-t játszanánk..

– Marad ideje a filmre, a színészetre?

Ez inkább mindig is csak kirándulás volt nekem, de a forgatókönyv-írás amihez lenne kedvem , az szóba került, csak egyszerűen csak nem jutott rá időm. Például azért, mert lemezkiadót csináltam. Én adtam ki a Kiscsillagot, a Zubolyt, és most Péterfy Bori lemezét. A választásaimnál egyetlen kritérium van, hogy nekem tetsszen. .Mondjuk iszonyú üzleti sikerre most a hagyományos cd piac haldoklásakor nem igazán gondoltam, de itt az ideje, hogy felkészüljünk arra mi lesz később, mert zenét mindig hallgatnak majd az emberek, csak a kérdés mit és hogyan, és a magyarországi nagy kiadók úgy látszik azt gondolják még mindig, hogy 10 év múlva is hagyományos cd-t, és drágán. Szerintem meg nem.

Link: ???
Szerző: ???